Geschiedenis

Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw vond de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid plaats. De naam van Lodewijk Pincoffs is hieraan onlosmakelijk verbonden. In de jaren 20 werd Vreewijk ontwikkeld, een arbeiderswijk in typisch Engelse landschapsstijl. De grote architect hiervan was Grandpré Molière. In die periode ontstond ook de behoefte aan een kerk in Vreewijk.
 
Op 25 april 1933 verscheen in het Rotterdamsch Nieuwsblad het bericht dat de kerk zijn voltooiing naderde, zo valt af te leiden uit de foto met bijbehorende tekst uit die krant.

In het boekje "Geschiedenis van de Hervormde Gemeente Vreewijk" (pdf) is een overzicht van de kerkontwikkeling zelf te lezen. Dit boekje is uitgekomen ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Vredeskerk.


Links staat een afbeelding van de kerk uit 1938 en rechts uit ca. 1940. Beide afbeeldingen zijn te vinden in eerdergenoemd boekje. 


Sinds 2005 is het voormalige wijkgebouw (en de eerste Vredeskerk!) wederom de hoofdkerk van de Hervormde Wijkgemeente Vreewijk-Feijenoord-Hillesluis (nu: Protestantse Wijkgemeente Vreewijk-Feijenoord-Hillesluis). De stenen kerk, die zo'n 70 jaar het centrum van de (wijk)gemeente is geweest, is verkocht aan de Servisch-orthodoxe kerk. Daarmee is inmiddels een hartelijke samenwerking ontstaan.