Onze spiritualiteit
Afdrukken E-mailadres

‘Stiltevieringen’

Bijna 15 jaar in eenvoud
Er liggen bijna vijftien jaar achter ons van een klein experiment in meditatief avondgebed in de Vredeskerk. De eenvoud en soberheid van Taizé vormen in deze vieringen de basis. Tientallen mensen zijn er inmiddels geweest.

Een baken in de onrust van de tijd
Regelmatig hoorden we van iemand die lange tijd niet verscheen: ik heb het thuis een beetje gedaan, maar er waren redenen dat ik niet in de viering kon komen. Voor velen was dit kleine gebeuren als een houvast in een woelige tijd.
Soms dachten we dat dit alles door gebrek aan belangstelling zou stoppen, nam het aantal deelnemers toe. En dan weer dachten we dat het wel verder zou groeien, en dan bleek het omgekeerde het geval te zijn. Maar de fakkel is steeds doorgegeven.

De verstillende klank van de fluit
Wanneer je binnenkomt klinkt er een eenzame fluit. Vóór in de kerk is een kring van stoelen. De paaskaars brandt. De kerk is in schemerlicht. De fluit stopt, het is even stil en dan begint zonder aankondiging de afwisseling van tekst, zang, gebed en stilte. Ieder kan één of meerdere kaarsjes ontsteken aan de paaskaars, om zo licht te ontsteken voor situaties in duister en voor mensen die dat licht in bijzondere mate nodig hebben.

Stilte in de stad
Je zou wensen dat op verschillende plekken in de grote stad deze momenten van stilte en bezinning aanwezig zouden zijn.  En opnieuw zijn er een paar mensen die de fakkel van dit kleine gebeuren graag verder dragen. Een moment en plaats van verstilling waar ruimte is voor geloof en twijfel, en tal van gevoelens.

Aan het slot van iedere de viering klinkt nog de muziek...ieder krijgt een kopje thee.... en wie haast heeft gaat alvast...iedere week is er in beeld en woord aandacht voor de schepping en één scheppingsdag

voor de overvloedige vruchtbaarheid
voor alle schoonheid van vormen en kleuren
voor alle vrijheid van beweging
voor alles dat vreugde wekt
danken wij U

voor het leven als een goddelijk geheim
dat overal verscholen aanwezig is
danken wij U

voor het verlangen en de kracht
die gericht is op vrede en recht
voor iedere pelgrimage in vertrouwen
voor de stilte en de rust
die ons opent voor onszelf
danken wij U


Terug naar Onze spiritualiteit

 
«StartVorige12345678910VolgendeEinde»

Pagina 8 van 13